Żyjemy w czasach, w których jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych jest otyłość. Spożywanie przetworzonej żywości, brak ruchu, wysokie ceny i cukier dodawany do prawie wszystkich produktów sprawia, że co raz trudniej jest dbać o zdrową i zbilansowaną dietę. Mimo to, warto zacząć od wdrażania małych kroków, które z czasem mogą zaowocować w znaczący sposób. Jednym z takich kroków może być ograniczenie spożycia cukru i wybór jego zdrowszej odmiany.
Cukier biały czy brązowy – czym się różnią?
Nie da się ukryć, że cukier jest podstawowym produktem, który bez trudu znajdziemy w prawie każdym domu. Dodajemy go do kawy, herbaty, wypieków i innych potraw. Najczęstszym wyborem jednak jest cukier biały. Wytwarza się go z buraka cukrowego i w procesie rafinacji, oczyszcza się go ze składników odżywczych i melasy, która odpowiada za brązowy kolor. W efekcie otrzymujemy czystą sacharozę, która daje nam słodki smak i nic więcej poza pustymi kaloriami.
Przyzwyczailiśmy się do tego, że brązowy kolor mają produkty, które często są uznawane za zdrowsze. Na przykład pełnoziarnisty makaron ma brązowe zabarwienie i jest zdrowszy od zwykłego pszenicznego, brązowy ryż też wydaje się być bardziej naturalny niż biały. W przypadku cukru łatwo można wpaść w pułapkę producentów, gdyż brązowy cukier wcale nie jest zdrowszy od białego. Tak naprawdę cukier brązowy to zwykła biała sacharoza zabarwiona jedynie karmelowym barwnikiem i udająca zdrowszy produkt w wyższej cenie.
Brązowego cukru nie można mylić z cukrem trzcinowym, który również ma brązowy kolor, ale to dlatego, że nie jest rafinowany i podczas jego produkcji nie usuwa się z niego melasy, która odpowiada za jego barwę. Jak wskazuje jego nazwa – cukier trzcinowy wytwarza się z trzciny cukrowej i poza melasą, zawiera on w swoim składzie także potas, magnez, żelazo czy wapń, co świadczy na jego korzyść. Może on występować w jaśniejszym lub ciemniejszym kolorze w zależności od zawartości melasy.
Który cukier jest zdrowszy w takim razie? W tym wypadku łatwo wskazać, że cukier trzcinowy, ze względu na zawartość składników odżywczych będzie nieco lepszym wyborem. Należy jednak pamiętać, że nadal jego głównym składnikiem jest sacharoza i ilość zawartych w niej składników odżywczych, nie zrobi z żadnego cukru zdrowego produktu.
Cukier biały, brązowy czy może trzcinowy – który cukier wybrać?
Bardzo trudno jest sobie wyobrazić kuchnię bez jakiegokolwiek cukru. Używany w rozsądnej ilości wcale nie musi być złem ostatecznym – w końcu wszystko jest dla ludzi, trzeba tylko znać umiar. W przypadku cukru warto wyrobić sobie nawyk czytania etykiet produktowych, żeby wiedzieć co kupujemy i mieć pewność, że wybieramy produkt lepszej jakości. Odpowiadając na pytanie który cukier jest najlepszy spośród wymienionych to dzięki zawartości składników odżywczych i melasy będzie to cukier trzcinowy. Warto zastąpić nim cukier biały i uważać, by nie pomylić go z cukrem brązowym, którego kolor bardzo łatwo może wprowadzić w błąd. Pamiętajmy przy tym, że najwięcej korzyści mimo wszystko przyniesie nam ograniczenie spożywania cukru, ponieważ zawiera on bardzo dużo kalorii. W 100g produktu będzie to aż 400 kcal w przypadku cukru białego, i niewiele mniej, bo 390 kcal w przypadku cukru trzcinowego.
Jeśli więc zależy nam na naszym zdrowiu i dobrym samopoczuciu, a nie jesteśmy w stanie zupełnie wyeliminować cukru z naszej diety, to warto używać go w mniejszej ilości i wybierać produkt lepszy jakościowo. W tej sytuacji rozsądnym wyborem będzie zastąpienie cukru białego i brązowego cukrem trzcinowym.