Kamionka to gliniany materiał do gotowania, który jest podstawą zarówno w nowoczesnych, jak i tradycyjnych kuchniach. Niezależnie od tego, czy kamionka jest pamiątką rodzinną, czy produktem zakupionym w ekskluzywnym sklepie z naczyniami kuchennymi, może być nieocenionym narzędziem, a także przedmiotem, który gromadzi wspomnienia i opowieści. Podczas gdy naczynia kuchenne wykonane z takich materiałów jak aluminium i miedź uwalniają metal do gotowanych w nich potraw, zwłaszcza jeśli są one kwaśne, naczynia kamionkowe są stabilne chemicznie. Stabilność ta sprawia, że są one bezpieczniejsze i zdrowsze, a także zapewniają czystszy smak, ponieważ metal, który przenika do żywności z patelni aluminiowych i miedzianych, może nadać jej metaliczny posmak.
Naczynia z kamionki – zalety
Pod względem trwałości, długowieczności i ogólnej łatwości użytkowania kamionka jest najlepsza z najlepszych. Większość produktów z kamionki jest w stanie wytrzymać bardzo wysokie temperatury. Dlatego jest to idealne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają korzystać z piekarnika. Kamionka pozwala na równomierne unoszenie się ciepła i sprawia, że przedmioty dłużej pozostają ciepłe. Dzięki temu doskonale nadaje się dla osób, które lubią organizować przyjęcia lub dla szefów kuchni, którzy gotują wiele rzeczy naraz. Naczynia i zestawy obiadowe z kamionki można myć w zmywarce, co sprawia, że są bardzo łatwe w utrzymaniu i czyszczeniu. Ale to nie wszystko. Naczynia kamionkowe można również używać w kuchence mikrofalowej! Ta jedna zaleta, bardziej niż jakakolwiek inna, sprawia, że są one tak popularne w dzisiejszym zabieganym świecie. Naczynia te są na tyle uniwersalne, że można je wstawić do piekarnika, a nawet do zamrażarki, jeśli chcesz zamrozić zapiekankę. Naczynia z kamionki sklep posiada szeroki wybór najlepszych produktów.
Kamionka równomiernie się nagrzewa, jest nieprzywierająca po wysuszeniu, odporna na zadrapania i można ją podgrzewać do bardzo wysokich temperatur. Większość dobrej jakości naczyń kamionkowych jest bardzo uniwersalna w użyciu i łatwa w utrzymaniu. Kamionka jest wytwarzana z określonej gliny, która jest wypalana w wyższej temperaturze. Gotowy produkt jest wodoodporny i w przeciwieństwie do wyrobów glinianych nie wymaga szkliwienia. Glina kamionkowa często składa się z wielu cząstek różnej wielkości. Cząstki te mogą obejmować glinę kulistą, glinę ogniotrwałą, piasek i szamot. Szamot to glina, która została wypalona na materiał ceramiczny, a następnie ponownie zmielona na granulki. Dodanie do gliny szamotu lub piasku sprawia, że staje się ona bardziej plastyczna. Dzieje się tak dzięki nadaniu glinie pewnej wewnętrznej struktury lub wytrzymałości.