Kulinaria

Czekolady włoskie i ich historie

Włochy jakby nie patrząc, słyną z regionalnego jedzenia, które jest słynne na całym świecie. Powodem tego może być sam fakt, jak dobra może być pizza, spaghetti, sałatka caprese czy lasagne i inne. To wszystko można zawdzięczać, jak Włosi dbają o wysokiej jakości składniki, z których przygotowują potrawy, ale nie tylko do samych potraw przykuwają tak dużą uwagę. Produkty czekoladowe, a zwłaszcza te wysokiej jakości, które pojawiają się na zagranicznych rynkach, pochodzą w większości właśnie z Włoch.

Ale czemu one w większości należą do wysokiej półki? Z dość prostego względu. Włosi przykładają dużo uwagi, aby jedzenie było smaczne i dobrze wykonane, co wiąże się z tym, że tak samo jest i w przypadku czekoladek włoskich.

Na pewno znasz takie marki czekolad jak Ferrero Rocher, Nutella, Gardini czy inne. Przyjrzyjmy się im i innym bliżej!

Nutella

Warto zacząć od jakże znanego przysmaku dzieci jak i wielu osób lubiących słodkie. Początki tego kremu zaczynają się już od 1946 roku, w którym to Piero Ferrero postanowił stworzyć Giandujot — włoska słodka pasta, którą można było kroić niczym bochenek. Po kilku latach w 1951 roku czekolada została trochę przemieniona. Mianowicie krem oprócz faktu, że był łatwiejszy do rozprowadzania (ze względu na zmianę zagęszczenia) to i została nadana nazwa Supercrema.

Pierwsza Nutella, jaką znamy powstała w 1964 roku, która również powstała dzięki Michelle Ferrero.

Gardini

Czekolady Gardini są ręcznie wykonywane, a ich historia sięga już ponad 70 lat. Zaczęło się od piekarni założonej pod koniec lat 50-tych przez Flippo i Mentane Gardini, która następnie była prowadzona przez ich córkę wraz z mężem. W 1976 powstała następnie cukiernia, która była niezwykle popularna w swoim regionie, a następnie Gardini zaczeli koncentrować się na czekoladzie w 1987 roku, dzięki czemu również zaczęła się ona rozprzestrzeniać na dalsze kierunki świata.

Ferrero Rocher

Raczej jest niewiele osób, które nigdy nie widziały, albo nie przykuły swojej uwagi na te czekoladki. Dobrze jest wiedzieć, że Ferrero Rocher jest właścicielem Nutelli, ale i nie tylko jej, ponieważ Kinder Bueno jest również ich własnością. Grupa Ferrero jest jedną z największych marek na całym świecie, a oprócz samego smaku na pewno wybijają się swym wyglądem, który trzeba przyznać, że pasuje do tego, jaki smak oferuje.

Caffarel

W naszym kraju może i niezbyt popularna, ale zdecydowanie warto zwrócić na nią uwagę. Czekolada ta ma swoje początki już w 1865 roku, gdzie to Pier Paul Caffarel wykonał pierwszą czekoladę wykonaną na bazie orzecha laskowego, a pod koniec XIX wieku była ona obowiązkowym elementem na stołach królewskich w europie. Jest to marka, która rozszerzyła się na cały świat i obecnie jest jedną z najpopularniejszych mark czekoladowych, a i również najstarszą czekoladą, która do dziś znajduje się w czołówce najlepszych czekolad świata.

Domori

Włascicielem Domori jest Gianluce Franzoni, który po ukończeniu studiów postanowił wyjechać do Wenezueli w 1993 roku, gdzie jego pasja gastronomiczna przeobraziła się w miłość do kakao. W tym miejscu eksperymentował nad bioróżnorodnością i chciał zapobiec wyginięciu bardzo drobnego kakaowca criollo. Sama firma została założona w 1997 roku, a zarazem jest pierwszą firmą na świecie, która w produkcji wykorzystuje jedynie drobne kakao. Jednocześnie od tego momentu walczy o ochronę tych drobnych odmian kakao i aby były one w swoim naturalnym środowisku. Trzeba przyznać, że nikt nie miał tak wielkiej pasji jak Domori.

Zerknij na: czekoladki włoskie.

No Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *